woensdag 27 april 2011

Toekomstige generatie financieel slechter?

Op Nu.nl las ik het volgende bericht.
Wat vond ik daarvan, vroeg ik mijzelf af? Ik denk dat de toekomstige generatie, waaronder mijn dochter in bepaalde dingen het financieel slechter zal hebben dan ik of mijn ouders. Alleen al het feit dat we vergrijzen in Nederland en dat die ene subsidie hier of regeling daar dan niet langer haalbaar is, zal invloed hebben.
Toch vind ik de kop een beetje speculeren, want het is toch maar net wat je je kind meegeeft op financieel vlak en wat hij ermee doet?

Als ik mijzelf als voorbeeld neem, heb ik een goede basis meegekregen van mijn ouders op financieel vlak. Er werd al vroeg voor mijn gespaard. Ik leerde om te gaan met zakgeld, zelf geld te verdienen door een bijbaantje. Administratieve afhandeling, etc, etc.
Toch telt ons gezin nog twee broers extra en die hebben dezelfde opvoeding gekregen, maar kunnen naar mijn idee minder goed met geld omgaan dan ik. Waarom vroeg ik mij af? Omdat ik al van kleins af aan er ook interesse in had. Als s'avonds mijn vader in het weer was met allerlei ordners, wou ik weten wat hij deed. De administratie was het antwoord. En...hoe gaat dat dan? Zo leerde mijn vader mij de fijne kneepjes van het vak?
Mijn vriend daarin tegen had vanuit huis nauwelijks/niets meegekregen. Hij wist zich prima te redden, maar inzicht had en heeft hij tot nu toe nog steeds niet.

Daarom ga ik "mijn toekomstige generatie" de kneepjes van het vak bijleren. Ik hoop dat mijn kinderen het net zo zullen oppakken als ik. Dan hoop ik dat ze leren wat inzicht is in financiele zaken en hoe ze daarmee om moeten gaan. Dan hoop ik dat de toekomst financieel goed voor ze zal zijn.

4 opmerkingen:

 1. Goed plan! 't Kan geen kwaad ze de waarde van geld in te doen laten zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind dat een prachtig voornemen als ouder! En moeite moeten doen om iets te kopen, en een tijd te sparen, is ook helemaal niet erg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind de kop ook wel erge dingen voorspellen. Want wie zegt dat minder geld, minder gelukkig maakt?
  Ik heb als kind lang niet alles gekregen wat ik wilde, omdat het domweg niet kon. We hadden geen dure kleren en gingen niet op vakantie.
  Maar ik ben er geen slechter mens van geworden.
  Ik heb er redelijk veel normen en waarden van meegekregen op geldgebied.

  En ik hoop het ook m'n kind te leren. Hij kan in ieder geval al enorm goed sparen.

  BeantwoordenVerwijderen