dinsdag 1 maart 2016

Weekmenu, werkt niet voor mij!

In het verleden maakte ik weekmenu's en dat is een prima manier om je boodschappen in  kaart te hebben en te besparen. Je kunt dan bewust kiezen voor bepaalde producten en ook bepaalde prijzen. Echter ik kwam er achter dat ik nog meer kon besparen door niet met een weekmenu te werken. Hoe? Dat zal ik vertellen.

Toen ik nog werkte met weekmenu's (niet zo lang geleden hoor hihihi), merkte ik dat ik niet zo flexibel was. Niet flexibel in mijn koppie met onverwachte factoren. Bijvoorbeeld een bezoekje van mijn ouders die dan vaak blijven mee eten of een vriendinnetje van één van mijn dochters. Maar ook onverwachts zelf ergens blijven eten of een spontane actie om uit eten te gaan, dat veroorzaakte problemen.
Daardoor moest ik weleens dingen weggooien, waar ik niet van hou of ik moest (als wij een mee eter(s) hadden) iets van een andere dag erbij doen om voldoende eten te hebben.
Dus ik besloot het roer om te gooien.

Vanaf nu haal ik wekelijks en soms langer dan een week boodschappen. Ik zorg dat ik altijd genoeg op voorraad heb, zodat ik kan combineren. Al mijn voorraad is goedkoop/in de aanbieding.
Vaak begint het in het weekend, de aanbiedingen van alle supers zijn dan vaak bekend en ik ga ze allemaal af. Noteer welke aanbiedingen voor mij aantrekkelijk zijn. Vaak omdat ik niet zo van de merken ben zijn de aanbiedingen die ik noteer producten die "vers"zijn; groenten, fruit, vlees, brood. Overige aanbiedingen zijn vaak merkartikelen, tenzij het natuurlijk een aanbieding van de LIDL/Aldi is. Er zijn een aantal merkartikelen die ik echt lekkerder vind dan een B of C merk en die koop ik dan wel.
Naast de aanbiedingen ben ook gek op producten met een sticker van 30,35 of 50% korting. Vers producten met zo'n sticker zoals vlees gaan massaal mee voor in de vriezer.
Naast de aanbiedingen en kortingen, ben ik gek op B of C merken.

Goed, als mijn lijstje met aanbiedingen klaar is, inventariseer ik mijn voorraadkast en maak ik een boodschappenlijst van wat ik echt nodig heb. Soms blijkt dat één van de aanbiedingen nog voldoende op voorraad is en dan hoef ik niet onnodig "koopjes" te jagen.
Mijn boodschappenlijst word ook onderverdeeld per supermarkt en de ene keer hoef ik maar één super af en de andere keer vier.

De boodschappen worden vaak op maandag of dinsdag gedaan en zeker rond een tijdstip dat het rustig is. Ik heb het voordeel vanuit huis te werken, dus ben ik in de gelegenheid om zelf mijn tijdstip uit te kiezen voor de boodschappen.

Zodra ze binnen zijn begint het creatief koken! Dat vind ik het leukste, koken. Zo bekijk ik per dag hoe onze dag verloopt. Is het een rustige dag, neem ik de tijd om te koken en op drukke dagen een makkelijke maaltijd.
In het begin van de week zijn het vaak de standaard recepten, zodra het einde van de week vordert worden mijn kookkunsten creatiever. Zo heb ik bijvoorbeeld een halve bloemkool over, maar geen aardappelen. Normaal zou ik in het verleden dan bijvoorbeeld aardappels gaan halen. Nu kook ik wat creatiever. Wat heb ik wel? Rijst bijvoorbeeld.
We nemen dan een internetverbinding, toetsen recept met bloemkool en rijst in en zo zoek ik iets uit wat mij lekker lijkt en ik die avond kan maken.

Op deze manier eten wij gezond, lekker, uitdagend en is het beter voor onze "huisknip". Uiteraard wat voor ons werkt, werkt niet voor iedereen zo en gelukkig maar. Het zou namelijk ook zo saai zijn als wij allemaal hetzelfde zouden zijn.

Liefs,
Lissey

P.s. restjes die ingevroren kunnen worden, worden altijd ingevroren. Heerlijke en makkelijk op drukke dagen.

3 opmerkingen:

  1. Hier werkt dat ook niet zo goed, idd omdat ik niet altijd weet of ik thuis ben en of ik alleen eet of niet. Nu koop ik gewoon af en toe wat verse dingen en vul ik het aan met voorraad. Dan hoef ik zelden tot nooit iets weg te gooien, maar is er met creatief koken altijd wel iets te eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad met creatief zijn, kom je een heel eind!

      Verwijderen
  2. Ik volg niet precies een weekmenu. Weet ongeveer wel wat ik de komende week eet. Eten we onverwacht niet thuis, wordt het gewoon doorgeschoven. Het is nu we nog maar met z'n 2tjes zijn wel veel makkelijker geworden.

    BeantwoordenVerwijderen