maandag 23 augustus 2010

Iedereen gaat anders om met geld

Van het weekend had ik een leuk feestje, waarop mijn beide broers aanwezig waren.
Budgetgirl zag die twee samen op een bankje zitten en ging even naar ze toe. Het gesprek ging over geld.
Mijn oudste broer verdiend voor zijn leeftijd en kunde gemiddeld, maar klust er nog heel wat bij. Dat klussen doet hij voor de leuke dingen in zijn leven, zoals een weekend weg.
Daarop reageerde mijn jongste broer dat hij baalde dat hij geen vak had waarin hij kon bijverdienen, anders had hij dat ook gedaan. Hij verdiende genoeg naar eigen zeggen, maar wist niet waar het geld bleef en kon het niet rond breien soms.

Het raakte mijn hart om te horen dat mijn jongste broer het soms niet kon rond breien, terwijl hij zich echt kapot werkt.
Toch weet ik dat er heel wat kan verbeteren in zijn situatie en ook in dat van mijn oudste broer. Die zou niet eens hoeven te klussen voor leuke dingen. Hij zou daarvan dan kunnen sparen. Want sparen doen ze allebei niet??? En hun kleine zusje die minder verdiend dan hen ook met de inkomsten van de partners meegerekend kan wel sparen?

Ten eerste wil ik zeggen dat ik natuurlijk niet in ieders beurs kan kijken, maar toch denk ik dat het door het volgende komt.
Bij mijn jongste broer komt het door uiterlijk vertoon. Een mooi huis, auto, twee laptops, mobieltje hier, spelcomputer daar, etc, etc. Daarnaast krijgen de kinderen echt dingen waar ik mijn vraagtekens bij zet? Om een voorbeeld te noemen mijn neefje van 7 kreeg een Wii-spelcomputer voor zijn verjaardag. Sorry, misschien heel bekrompen maar daar kan ik niet bij. Daarnaast word er veel merkkleding gekocht, etc.
Boodschappen worden gedaan bij de duurste winkels en zo kan ik doorgaan.
Ik heb weleens gepraat met hen. Ik hoorde dan een kreet van bijvoorbeeld mijn schoonzus dat ze niet begreep hoe ik zo goed kan besparen? Als ik het dan uitleg hoe ik het doe, krijg ik weerstand dat dat niet voor hen kan. Ja dan houdt het op. Want leg mij maar eens uit waarom je bijvoorbeeld altijd bij de AH boodschappen moet doen terwijl je ook naar de Lidl kan? Hun financieën op papier zetten, kost tijd en energie en dat hebben ze niet. Dat betekent dus ook geen overzicht.
Hun eigen keus dus, maar toch doet het pijn mijn broer te zien zwoegen voor het geld. Kregen ze nu maar eens het inzicht zoals ik en alle anderen over besparen hebben, dan zouden ze zien dat er veel geld weggegooid word.

Mijn oudste broer daarin tegen doet het best goed. Heeft minder last van uiterlijk vertoon en houdt zijn geld bij. Helaas (en niets te nadelen van mijn schoonzus) heeft mijn schoonzus dat inzicht niet. Ook al zijn ze jaren bij elkaar, waarvan 7 jaar samenwonend, ze houden de geldzaken gescheiden. Mijn broer betaald bijvoorbeeld alle vaste lasten en mijn schoonzus de boodschappen en de kleding. Alleen komt mijn schoonzus nooit uit. Ze heeft altijd geld tekort en uiteindelijk betaald mijn broer de tekorten. Erg zonde, want het budget wat zij heeft daar moet het makkelijk mee kunnen.

Toch vind ik het moeilijk om over andermans financieën te oordelen. Ik hoop alleen dat zij ooit tevreden zijn met hun geldpatroon. Nu denk ik dat mijn oudste broer dat wel is, maar mijn jongste dus niet.

9 opmerkingen:

 1. Moeilijk hoor. Het is nooit leuk, als een familielid ergens mee zit. Je wilt toch altijd dat zij het goed hebben.
  Maar je hebt wel gelijk. Het maakt niet uit, hoeveel je verdiend, het gaat om je uitgavenpatroon. En de een beheerst dat beter dan de ander.Je moet een balans zien te vinden tussen je inkomsten en uitgaven. En heel belangrijk: dat je op een lijn zit.Wij hebben altijd onxe inkomsten op een hoop gegooid om het zo maar te zeggen en van daaruit werd alles betaald. Wij hoeven geen merkkleding, geen dure vakanties, sterker nog ,wij gaan eigenlijk nooit op vakantie(daar wijd ik nog wel eens een blogje aan)en zijn snel tevreden. Wij gaan zoveel mogelijk naar de Lidl.En dan hou je geld over.Ik ken ook mensen in mijn omgeving, die moeilijk met geld om kunnen gaan. Dan leg je uit, hoe jij het doet, maar dat komt niet over. Jammer,als je enig inzicht in je geldzaken hebt, voel je je toch wel beter.

  Puk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. tja ik begrijp je volledig maar mijn broer en schoonzus moeten niet meer zuren dat ze niets te eten hebben als ze alleen maar merken willen in kleding en voeding en ook dat kinderen duur zijn oke ja maar je kunt ze ook op dat gebied opvoeden mijn dochter net 13 j weet perfect wat ik verdien en wat sommige dingen kosten wij gaan niet naar de kapper nooit uit eten en ik maak alles zelf alle kledij is tweedehands en ja zo kunnen wij wel naar een franse camping voor twee weken en nog iets fijns doen in de ardennnen met onze derde handsevouwwagen maar zelfs de ijsje kopen we in de supermarkt beter zo op vakantie dan niet he oh ja wij betalen ook nog een eigen huis af die later voor de kinderen zal zijn dat is ook sparen lieve groet Jezebelle

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Herkenbaar hoor! Ik heb zo'n zwager die erg van het uiterlijk vertoon is. Mijn schoonzus heeft altijd geld tekort terwijl hij een ontzettend goed salaris heeft. maar ja, hij wil golven...dure kleding dragen en maatpakken bestellen. Ik kan daar ook met mijn pet niet bij. Schoonzus moet gewoon als schoonmaakster werken om bij te verdienen terwijl dat met zijn salaris never nooit niet nodig zou moeten zijn. Ze vragen zich vaak af (hoor ik via schoonmams) hoe wij dat toch doen...hahaha....
  Nou ja, laat ze het maar aan ons vragen, dan leggen we het wel uit. :-)
  Maar het is in jouw geval niet leuk. (ik heb geen hoge pet op van schoonzus en zwager, dus dat is al anders natuurlijk)
  Vroeg of laat zullen ze ook vast wel beseffen dat er iets moet veranderen....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zie het in onze familie ook, klagen dat ze weinig verdienen maar het ziet eruit als een toonzaal.
  Wat is niet begrijp is dat mensen nog steeds denken dat de AH een dure winkel is.
  Vroeger was dat wel zo, maar na de prijzenoorlog is dat echt niet meer zo.
  Er zit soms wel iets verschil in, maar de roomboter bijvoorbeeld is bij de Bas duurder als bij de AH.
  Ik vind dat je bij alle winkels erg op de prijzen moet letten, want ik kocht een jaar geleden allesreiniger bij de bas voor ik geloof 0,59 cent en bij de Lidl voor 1,19.
  Maar ik bedrijp wel wat je bedoelt, toen ik zwanger was (3jaar geleden) ging ik naar een dure zaak om ideen voor een babykamer op te doen.
  Daar zag ik mensen lopen met een lijst in de hand, en ze stopten gewoon alles in de kar.
  Dat kan ik ook niet begrijpen, rompers van bijv de Hema zijn net zo goed en veel goedkoper.


  GRoeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hmm, goede blog zeg! Ik kan me hier ook over VER-BA-ZEN! Ik hoor het in mijn omgeving ook vaak: ik kom niet uit, geld te kort en wel uit eten, kleding kopen en een uitje hier en daar. Ik snap het gewoonweg niet, echt niet. Ik zal het ook (nog) lang niet perfect doen, maar toch....ik ben mijzelf zeer bewust van mijn gedrag en uitgavenpatroon. Ik ga de discussie ook niet meer met 'mede'-standers aan: ze zien het niet en hebben daar nog tijd voor nodig. Dat komt nog wel, bij sommige komt het nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Apart is dat ja. Ken ook zo iemand. In de WSNP, maar wel nog steeds een heel (relatief duur) huurhuis vol met alles dat glimt en blinkt. En dan een goedkoop GSM abonnement van 'maar' € 17 per maand. Een flatscreen. En een enorme betalingsachterstand.

  Of mensen die naar de hypotheekverstrekker gaan die het meeste wil lenen aan ze. En dan: ja maar dan kunnen we een groter huis kopen. Nee, dan heb je een zo groot mogelijke molensteen om je nek en ben je de komende dertig jaar eigendom van de bank, en je huis ook.

  Pas als iemand het vraagt geef ik mijn mening maar de woorden branden soms in mijn mond hoor...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is zooooooooo moeilijk om hiermee om te gaan als de situatie dichtbij je staat. Ik ben vooral bang om als een soort betweter over te komen en mensen ongevraagd advies te gaan geven over hoe ze hun financiële situatie kunnen verbeteren. Dat probeer ik dus te vermijden door erover te bloggen, dan lezen mensen het die echt willen lezen over dit soort dingen.
  Ik zie dingen soms ook maar gewoon met gekromde tenen aan...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja zulke dingen kun je het beste loslaten.
  Het is heel jammer dat het niet zo opgepakt wordt als jij zou willen.
  Want je wilt alleen maar het beste voor je familie maar als je het gevoel hebt dat jou advies of ervaringen niet goed ontvangen worden moet je het gewoon loslaten en lekker verder gaan met je eigen ding.
  Een ding staat vast je bent een lieve zuster!!
  groetjes van Yentl.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fijn te horen dat ik niet te enige ben die zich daar over kan verbazen , maar ook druk/zorgen om kan maken.

  @Yentl-> bedankt voor je lieve woorden.

  BeantwoordenVerwijderen