vrijdag 17 september 2010

en hoe is het vandaag?

Ten eerste bedankt lieve dames/meiden voor jullie reacties op mijn vorige blog! Het deed en doet mij erg goed. Vooral om te merken dat ik niet de enige ben met bepaalde zaken in mijn hoofd.
Vandaag gaat het een stuk beter, onderandere door de reactie en goede nachtrust haha!

Ik ben mij ervan bewust dat ik te hoge eisen aan mijzelf stel en dat ik tijd verdoe met piekeren! Op de dagen dat ik weleens rust in mijn hoofd heb kan ik in een uur tijd bergen met werk verzetten en ben ik tevree! Dus dat moet vaker gebeuren, want dan blijft er genoeg tijd over voor mijn meisje, wat inderdaad mijn belangrijkste en dierbaarste in mijn leven is!
Gisteravond zijn er wat privé-zaken ook besproken tussen mij en mijn vriend die knaagde. We hebben nog geen oplossing of plan de campagne, maar het brengt rust en neemt spanningen weg.
Dus alle super bedankt!!!

En door deze inzichten, kwam er ook weer wat helderheid over consuminderen/besparen!
Zo liep ik al een tijd te dubben (zie blogs) over kleding en een budget ervoor.
Ik zocht naar info op het net, om te kijken wat andere gezinnen daarvoor budgetteren maar vond niets. Daarom heb ik nu voor mijzelf een bepaald budget besloten en ga kijken of ik ermee rond ga komen. Plan moet overigens nog wel met mijn vriend worden besproken, maar ik verwacht daar niet zoveel weerstand van.
Elke maand dat de kinderbijslag binnenkomt word er € 200,- gereserveerd voor kleding. De overige maanden reserveer ik daar € 50,- voor. Dit houd in dat wij op jaarbasis € 1200,- aan kleding kunnen besteden. Misschien best veel, misschien ook weinig ik ga het ervaren. Eén ding is zeker, in het eerst jaar gaf ik bijna dit bedrag aan kleding uit voor mijn dochter! Dus als wij hier nu met zijn 3-en kleding voor moeten kopen en het lukt, heb ik al winst.

13 opmerkingen:

 1. Goed om voor jezelf een bedrag vast te stellen, dan heb je een richtlijn. Ik heb de mazzel dat ik een buurvrouw heb met vrij lange kinderen, waarvan ik regelmatig vuilniszakken vol kleding krijg. Dat scheelt enorm in de kosten bij ons.

  De grootste kostenpost w.b. kleding zijn bij ons schoenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik reserveer maandelijks 50,- voor mij en 50,- voor mijn man voor kleren. We kopen niet elke maand kleren en zo sparen we een bedrag op voor als we wel kleren kopen. Voor de kinderen doe ik het van de kinderbijslag.
  www.geefnietop.web-log.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb geen idee hoeveel wij op jaarbasis aan kleding uitgeven. Ik ben nog maar pas begonnen met een kasboek, dus ik kan je nog geen cijfers geven .

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede kleding is best duur. Zeker voor mannen. Kijk eens in je omgeving of er 2ehands kledingwinkels zijn en/of een kinderkledingbeurs. Als je begint met winkelen op een beurs vraag je je af waar je in terecht bent gekomen (zo chaotisch). Als je eenmaal de smaak en de handigheid te pakken hebt is het zelfs een leuke hobby. Ik heb jarenlang mijn 3 kinderen daarmee goed in de kleren gekregen voor weinig geld. Met een "dure" (lees merk) trui van een beurs en een polo/t-shirt en spijkerbroek van Zeeman of de Wibra zagen mijn kinderen er dan goed uit. Schoenen heb ik wel altijd nieuw gekocht. Ondergoed en pyjamaatjes bij de HEMA. Het is handig om voor je kind de uitverkoop goed in de gaten te houden. Als je een gemiddelde maattabel {leeftijd/maat} opzoekt op het internet en zorgt dat je die uitgeprint altijd bij je hebt, kun je aan de hand van de groeicurve van het consultatiebureau aardig inschatten welke maat je kind volgend jaar zal hebben. Je koopt dan in het voorjaar in de uitverkoop alvast wat winterkleren voor het najaar.

  Ik denk eerlijk gezegd dat voor 2 volwassenen en een kind je budget wat aan de krappe kant is. Zoek eens bij het Nibud op wat het bedrag, passend bij jullie inkomen, is voor het kleedgeld voor een kind van een jaar of 17. Dat lijkt me een aardige richtlijn. Als je voor je werk ook nog wat representatiefs nodig hebt, heb je daarbovenop nog wat extra's nodig. Je kunt onder een nette werkbroek nu eenmaal geen sportschoenen van een tientje van de Schoenenreus aantrekken.

  Laat je verder niet gek maken van alles dat moet of wat je wilt om aan de "norm" te voldoen. Je bpaalt je eigen norm. Kinderen gaan niet dood van een beetje rommel of stof.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je komt er wel hoor! logisch dat je af en toe
  wat twijfelt, wie doet dat niet?
  Niks moet, probeer gewoon het beste er van te
  maken uitgaande van jezelf en je gezinnetje
  en jouw situatie...geen enkele situatie is dezelfde....en vooral vergeet niet te genieten.
  heel veel liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. alleen al schoenen en jassen kosten kapitalen. Ik ben benieuwd of het genoeg is of juist teveel....dus ik moet je nu wel blijven volgen.....:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij zaten vorig jaar op 1008 voor kleren en schoenen inclusief ondergoed, pyama's en sokken ed. Dit jaar komen we uit op 1500 schat ik. Dus over twee jaar genomen zitten we op hetzelfde budget. Manlief heeft vorig jaar alleen een paar spijkerbroeken gekocht en ik alleen wat tweedehands (mijn beste koop was een duur merk donsjas voor 10 euro!). Zoonlief moet dure schoenen voor zijn voetjes, anders krijgt ie pijn.
  Wij zijn ook met z'n drietjes.
  Lijkt me best een redelijk budget als je nog het een en ander kunt krijgen voor de kleine meid van anderen en (deels) tweedehands koopt.
  En als jullie nu goed in de kleren zitten, kun je best een tijd niks/weinig kopen, dan moet je zelfs lager kunnen uitkomen. Toch? Maar goed, dat gaat niet jarenlang.
  Maar als het voor jullie al winst is, is dat al lekker ;)

  Succes! Houdt ons op de hoogte!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Meis, gewoon lekker proberen en dan zie je vanzelf wel of het heeeel krap is of veel te veel. Zelf heb ik eigenlijk ook geen flauw idee hoeveel wij op jaarbasis besteden, dus ik ben zelf ook heel erg benieuwd volgend jaar september hoeveel wij uitgegeven hebben. (en dan alleen voor manlief en mij, want de kinderen kopen hun eigen kleding al)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier ben ik nog een keer. Als je deze link bekijkt, zie je dat je kleedgeld bedrag echt te laag is. http://www.nibud.nl/omgaan-met-geld/kinderen-en-geld/kleedgeld.html

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Probeer het gewoon, bijstellen kan altijd nog! Ik heb zelf geen idee of het veel of weinig is; ik koop de laatste tijd eigenlijk helemaal geen kleding. Ik denk dat het wel lukt; van een budget word je onverwachts vaak heel creatief!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Moet te doen zijn denk ik, wij proberen met ons gezin maximaal de kb aan kleding te besteden, dit is voor 5 personen 2500 euro en dat lukt echt wel, kan niet onbeperkt kopen zoals vriendinnen om mij heen maar vind dat ook niet nodig, hoef geen 7 of 8 nieuwe stellen per kind, vind dat ze dingen van vorig jaar ook nog aan kunnen als het nog past. genoeg is genoeg...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Jaren hield ik een budget aan van 100 euro per maand. Maar het kwam er niet van om te besteden. Mijn zwakke punt is onderhoud. Dat steeg de pan uit. Dit jaar hou ik me wel aan het budget en het valt op. Hé je hebt nieuwe kleding, wat heb je nu weer aan. Eindelijk stel ik mezelf wat meer op de eerste plaats. Maar ik ben slechts alleen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Grappig,

  ik hou het niet bij, maar voor mijn gevoel kom ik echt niet aan 1000 euro voor ons drieen. Ik krijg niet iets, maar koop wel veel tweedehands en weet mijn winkeltjes. Heb zel maat 52/54, koop alles bij een outlet van miss etam, alle kledingstukken die ik koop zijn onder de 25 euro, winterjas max 40 euro. Ook voor manlief kijken we elke keer naar kleding rond de 20 euro, hebben ze ergens een aanbieding dan kopen we wat extra. Voor dochter koop ik de broeken vaak tweedehands, vind shirtjes vaak wat afgewassen. Deze haal ik bij Zeeman of C en A bv in ieder geval rond de vijf euro. Nu weer twee winterjassen voor haar voor 8 euro bij de kringloop, koop deze altijd een maat groter zodat ze er twee jaar wat aan heeft. Draai 1 jas door naar volgend jaar en koop 1 nieuwe, vind 2 jassen echt een must als ze nat of vies is wil ik een schone kunnen pakken. Verder zorg ik voor wat jasjes ook kringloop of rommelmarkt, zodat we de tshirts van de zomer ook in de winter aan kunnen doen.

  BeantwoordenVerwijderen