dinsdag 22 maart 2011

Armoede in Nederland

De afgelopen weken/maanden heb ik mij veel verdiept in de armoede in Nederland.
Door het speuren naar tips (op internet) om te kijken of ik nog meer zou kunnen bezuinigen / besparen, kwam ik regelmatig verhalen tegen over mensen bijvoorbeeld in de bijstand. In eerste instantie keek ik of er tussen deze verhalen tips zaten, maar al snel las ik de verhalen zelf.
Zo verder speurend kwam ik een boek tegen van Mirjam Pool over leven in armoede, deze reserveerde ik bij de bibliotheek en las hem. Ook deze verhalen intrigeerde mij, waardoor ik nog meer artikelen opzocht en begon te lezen.

Door dit te lezen, kreeg ik weer het besef hoe goed ik het wel niet heb! Wat even niet zo leuk klinkt voor diegene die met minder hun huishouden moeten runnen.
Daarnaast heb ik door deze verhalen de mensen "leren" kennen van de armoede in Nederland. Sommige verhalen waren mensen echt overkomen, sommige moesten (vond ik) de schuld bij henzelf zoeken.
Ik vond het fascinerend te lezen hoe men probeert te overleven of het nu goed of kwaadschiks ging. Ik vond het vreselijk te lezen dat er zoveel kinderen (vooral kleine) in de armoede opgroeien.

Ben blij dat ik dit heb gelezen. Bepaalde vooroordelen zijn weggenomen, sommige zijn juist ook versterkt, dat zeg ik ook eerlijk. Ik weet nog niet wat ik verder met alle informatie/verhalen zal doen, tot nu toe is het een stukje kennis die ik heb opgedaan. Die ik wellicht ooit kan gebruiken in mijn leven.

Zo zie je maar, ooit een klein jaar geleden mijn leven aangepast! Ik ging besparen en bezuinigen. Ik ben erachter gekomen dat ik jaren geld heb weggegooid! Dat heel veel dingen veel goedkoper zijn en van prima kwaliteit en dat ik niet hoef te schromen voor tweedehands.
Ik vind het gewoon belangrijk dat ik een dak boven mijn hoofd heb en ik mijzelf en gezin kan voorzien in de basisbehoeftes en dat we daarmee vooral GELUKKIG zijn!

11 opmerkingen:

  1. Mooi geschreven! Wat voor ons misschien een uitdaging is, is voor velen bittere noodzaak. Dan kijk je er toch wel wat anders tegenaan!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi verwoord. Ik lees ook iets tussen de regels door van tevredenheid is de gouden key.
    We hebben het soms zo goed, dat we het zelf niet in de gaten hebben. En soms hebben we het niet in de gaten hoe moeilijk anderen het hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook ik heb dit boek laats gelezen. En ik heb de zelfde mening toebedeeld als jou. ook verbaaste ik me over de houding die sommige van deze mensen er op na hielden. Alsof het maar gewoon is dat je een uitkering krijgt. Sommige van hen die nog nooit gewerkt hadden, vonden dat zij maar zo in aanmerking moesten komen voor de WAJONG.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn man werkt in de schuldhulpverlening.
    In Zutphen hebben ze 2 jaar lang mensen gevolgd die in de bijstand zaten en daar is een docu van gemaakt.
    Deze wordt geloof ik in april uitgezonden.
    Hij het "Sta me bij"(je kunt op internet al voor stukjes vinden)
    Maar daar heb ik ook echt een dubbel gevoel aan overgehouden, want sommige mensen willen niet anders.

    Groeten Herma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @mevrouw Duck: ik kan me voorstellen dat als je ouders en grootouders een uitkering hadden, je de wereld daarbuiten echt doodeng vindt. Je weet wat je hebt, maar je weet niet wat je te wachten staat als je je eigen geld gaat verdienen. Dat je dan denkt dat je recht hebt op een uitkering lijkt me eigenlijk heel logisch. Vaak gaat het ook om mensen die een schoolcarrière hebben waar je nauwelijks droog brood mee kunt verdienen. Waarom zou je hard ploeteren om een minimumloon te verdienen als je met niet werken hetzelfde loon hebt? 2e of 3e generatie werklozen hebben voorbeelden van mensen gezien die er zonder werk het beste van probeerden te maken. Mijn voorbeeld was een hardwerkende vader. Zijn kinderen volgen zijn voorbeeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooi verwoord.

    Sommigen kiezen niet voor een uitkering. Het kan iedereen overkomen. Maar de één blijft er in hangen en de ander doet er wat mee. Daar is ieder persoon weer anders in.

    Maar geluk hangt niet van geld af.

    Liefs Frederique

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb het boek 'Alle dagen schuld' van Mirjam Pool nét uit! Ik ben ook gefascineerd door de mensen achter de verhalen.. sommigen willen inderdaad niet anders en/of hebben zo'n gebrek aan kennis/inzicht dat ze niet anders kunnen.

    Verbijsterd las ik o.a. dat een vrouw vond dat ze recht had op een plasma-tv :-) Dat was in haar ogen normaal.. En het stel dat voor het 1e kind een compleet nieuwe babykamer aanschaft en dat voor de 2e opnieuw wil doen, omdat ze allebei de kinderen hetzelfde willen geven.. Pff.. en dat terwijl ze amper rond kunnen komen én ook nog een torenhoge schuld moeten afbetalen..

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Er is inderdaad een verschil tussen niet willen, of niet het inzicht hebben om anders te kunnen, en dat verschil is soms moeilijk te zien.
    Mijn vriend heeft bijvoorbeeld gelukkig geleerd om te werken voor zijn geld, maar is begonnen in een tijd, en in een beroep, dat dat ontzettend makkelijk was, en waarbij hij eisen kon stellen. Nu alle kleine bakkerijtjes verdwijnen, en hij na 11 jaar bij dezelfde baas ineens op straat stond, moest hij echt omschakelen naar het 'alles aannemen wat hij kan krijgen'. Want hij was gewend dat hij die baan met ploegendiensten om 11 uur 's avonds niet aan hoefde te nemen. Ik ben wat dat betreft van een heel andere generatie (krijg je met 16 jaar verschil hehe) en heb dan snel iets van: joh, doe niet zo stom, dan héb je tenminste wat. Maar voor hem is het gewoon echt omschakelen.
    Zo is hij ook gewend dat hij geld heeft voor merkkleding bijvoorbeeld. Waar ik tweedehands winkeltjes en zo afstruin, vindt hij dat maar niets, maar hij vindt wel altijd dat ik er leuk uit zie xD

    Voor veel mensen is het simpelweg het onvermogen om om te schakelen. Bij mijn vriend lukt het wel, al duurt het misschien wat langer dan ik zou willen. Maar bij anderen vaak niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Er zijn genoeg mensen die in de schulden komen door hun eigen schuld. Niet altijd natuurlijk.
    Een vriend van me heeft grote fouten gemaakt als het gaat om geld, maar daarbij hebben ook allerlei instanties grote fouten gemaakt. En alles bij elkaar heeft er voor gezorgd dat hij nu best in de problemen zit. Ik denk dat het vaker een combinatie is van alles.

    Ik ben dan ook werkelijk vastbesloten om dat mij niet te laten gebeuren. Ik heb niet alles in de hand, maar wat ik wel in de hand heb, hou ik ook echt in de hand.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. ik breng regelmatig voedsel bij mensen die het nodig hebben.
    wat mij opvalt is dat het vaak gescheiden vrouwen met kinderen zijn.
    de ex-man heeft veel schulden gemaakt, die ze samen moeten delen, soms is de man spoorloos, en draait zij voor alles op, want zij heeft een uitkering waar op gekort kan worden.
    er is wel verschil in mensen, dat voel je al aan hoe ze je benaderen.
    de een werkt keihard om uit de schulden te komen, en een ander gaat op haar kont zitten wachten, tot iedereen haar helpt.
    maar ja, een mens is zoals tie is

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ben het helemaal met je eens! Zo lang voorzien kan worden in de basisbehoeftes, is de rest vooral franje!

    BeantwoordenVerwijderen