dinsdag 14 april 2015

Basisinkomen

Gisteren keek ik via uitzending gemist de uitzending van tegenlicht. In deze uitzending behandelde zij hoe het zou zijn als iedere burger een basisinkomen zou krijgen. Gebaseerd op een aantal projecten in verschillende steden in de wereld. Gefascineerd heb ik zitten kijken en vind het een mooi gedachtegoed. Ik ben niet per definitie voor, want er zitten ook haken en ogen aan, maar ik ben ook niet tegen. Vanochtend opende ik mijn laptopje om te gaan werken, bakje koffie erbij, even het nieuws lezen en naar mijn idee leek het onderwerp "basisinkomen" booming business! Ik zag meerdere kranten die erover spraken, waarschijnlijk betekent dat er gisteren druk in Nederland is gesproken over de uitzending van Tegenlicht. Gelijk begon ik te fantaseren, wat ik zou doen als ik een basisinkomen kreeg? Ja dat zou mij veel lucht geven! Er vanuit gaande dat het basisinkomen € 1100,- bedraagt, dan zou ik meer hebben dan ik nu parttime verdien. De eerste reactie was; dan stop ik met werken. Snel daarna dacht ik "Nee" dat zou ik een paar weken leuk vinden, maar dan is het ook wel gedaan met niets doen. Ik zou werkelijk voor mijn "droombaan" gaan. Gaan opzetten wat ik graag wil, zonder financiële druk of ik mijn vaste lasten wel kan blijven betalen. Voor mij zou het heel veel rust geven, dat als ik een keer geen werk zou hebben ik mijn kinderen gewoon de basis kan geven. Als je ouders ziek en oud worden, je ze kan verzorgen. Maar het belangrijkste is dat mijn droombaan gelijk bereikbaar is. Tja het lijkt nu wel of ik pro ben, dat wil ik nog steeds niet zeggen. Wel ga ik dit onderwerp op de voet volgen en ben heel benieuwd of het uiteindelijk iets gaat worden. Hoe denken jullie over een basisinkomen? Liefs, Lissey

3 opmerkingen:


 1. Ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen rust geeft en dat het de economie een enorme impuls zou kunnen geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk niet dat het praktisch haalbaar is, maar het zou inderdaad een hoop rust geven, als je die eerste 1000 al niet meer hoeft te 'verdienen'.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou dat is ook mijn twijfel #Lekker Leven Met Minder, is het praktisch haalbaar? Is dit mogelijk om landelijk het in te voeren. Op een kleine schaal voorzie ik geen problemen, maar op landelijk niveau.
  Daarnaast denk ik wel dat het de economie goed zou doen zoals jij ook aangeeft #Spaarmoeder.

  Thanks voor jullie reacties.

  BeantwoordenVerwijderen