woensdag 22 april 2015

Overzichtjes voor mijn doel!!!

Zo ik ben de afgelopen dagen bezig geweest om het één en ander in kaart te brengen voor mijn doel; kunnen leven van één salaris. De laatste drie jaar hield ik niet echt meer bij hoeveel eruit ging naar kleding, recreatie (uitjes/vakantie), etc. Het enige wat ik altijd heb bijgehouden is mijn boodschappen-spreadsheet. Sinds eind vorig jaar heb ik weer nieuwe lijstjes voor het bijhouden van mijn uitgaven en het werkt fijn en inzichtelijk. Zo heb ik spreadsheets voor; * boodschappen (food en non-food wel huishoudelijk gerelateerd), * kleding, * cadeau's, * in en om het huis (woonacc., verf, behang, etc), * benzine. In deze lijstjes hou ik bij op welke datum in welk bedrag uitgaf en waar. Elke onderwerp met zijn/haar eigen spreadsheet is opgedeeld in maanden. Ik tel alles maandelijks op en dat totaal wordt weer weergegeven in een jaarbedrag. Vanuit dat jaarbedrag bereken ik een gemiddeld maandbedrag en gemiddeld weekbedrag. Op deze wijze heb ik inzichtelijk of ik mijn voorgenomen budgetten haal. Ik vind het fijn werken. Ik merk dat bepaalde categorieën super lopen, ik hou zelfs geld over, na aanleiding van het gestelde budget. Sommige posten zijn helaas lastig en dat zijn toch de twee grotere posten kleding en boodschappen. Is mijn budget realistisch of geef ik toch teveel uit? Werken jullie ook met overzichten en vaste budgetten voor bepaalde posten?

2 opmerkingen:

  1. In het begin heb ik veel bijgehouden, maar nu doe ik dat niet meer. Soms pak ik het toch tijdelijk weer op om inzicht te krijgen. In de regel kopen we redelijk wat we "nodig" hebben. We hebben genoeg kleding, maar niet overdadig. Voor boodschappen hanteer ik overigens wel een weekbudget. Dat werkt fijn. Aan uitjes, vakanties en dergelijke besteden we (inverhouding tot wat "gewoon"is) niet veel. Al doen we wel veel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De reden dat ik het weer doe is inderdaad voor het inzicht. Merk jij Spaarmoeder dat je het niet nodig meer hebt, omdat het in je systeem zit? Dat je automatisch alles al in kaart hebt?

      Verwijderen